Entrades

Musicoteràpia per nadons prematurs a hospitals

Us deixem un video més extens de l’estudi que es va realitzar als Estats Units sobre com recrear l’ambient sonor de l’úter de la mare en nadons prematurs, amb els resultats de millora del reflexe de succió, millora del cicle son vigilia, reducció de la pressió arterial,…

[youtube=http://youtu.be/4qjx2BrrQJg]

Us deixem link als posts publicats amb anterioritat per ampliar informació.

Música i Medicina: Els efectes de la musicoteràpia en els nivells d’estrès dels nadons a la Unitat de Cures Intensives Neonatals

Musicoteràpia per calmar nadons prematurs amb Joanne Loewy

 

Musicoteràpia per calmar nadons prematurs amb Dra. Joanne Loewy

En el post d’avui parlaré de l’augment de nadons que neixen prematurament i de com la musicoteràpia pot contribuir a millorar la seva simptomatologia, sempre dintre de la disciplina i la rigurositat d’un equip multi disciplinar de professionals metges, enfermeres,…., com sempre remarquem.

Volem donar les gràcies a Halina directora de la millor escola d’idiomes del Vallès Idiomes Parets que ens ha ajudat a traduir certes expressions. Thank you very much Halina you’re great !!.

A Catalunya, la taxa de nadons prematurs ha passat d’un 5,5% l’any 1993 al 7,3%, el que suposa que l’any 2011 nasquessin gairebé 6.000 nadons en parts prematurs. Un nadó es considera prematur quan neix abans la de setmana 37 de gestació. Malgrat que les taxes de supervivència són cada cop més elevades, el 75% de les morts de nens i nenes hospitalitzats corresponen a infants prematurs.
Els nadons prematurs neixen amb una immaduresa dels seus òrgans i sistemes (cervell, respiració, control de temperatura, digestió, metabolisme, etc.) que els fa més vulnerables a les malalties i més sensibles als agents externs (llum, soroll, etc. ). Aquests nadons presenten un risc més elevat de patir malalties respiratòries cròniques, hemorràgia intracranial i dany cerebral, retinopaties, enterocolitis necrosant o sèpsies neonatals, entre d’altres afeccions i, en etapes posteriors de desenvolupament, poden presentar deficiències en el desenvolupament sensorial i motor, dificultats d’aprenentatge o alteracions de la conducta.
Malgrat els esforços del professionals mèdics i dels avenços científics, un nadó prematur extrem no es pot desenvolupar a les unitats de cures neonatals de la mateixa manera que ho fa dintre del ventre de la seva mare. Hi han factors de creixement, de desenvolupament i d’entorn que ho fan quasi impossible i quan arriba el moment en el que hauria de néixer (40 setmanes) quan més gran ha estat la seva prematuritat (menys setmanes de gestació), més gran es el risc de que aquestes diferències generin problemes permanents de desenvolupament.
Reduir la prematuritat és un dels reptes, a causa de la pèrdua de qualitat de vida que sovint pateixen els infants prematurs i de l’elevat impacte econòmic i social en el naixement i durant la resta de les seves vides. A Catalunya hi ha diversos hospitals de referència amb grups de recerca investigant per reduir la taxa de naixements preterme. Cada dia que es retarda el naixement, es redueix el risc que els nounats pateixin lesions neurològiques.

Ara bé, com la musicoteràpia pot ajudar a millorar simptomatologies en aquests nadons ?

Cantar o escoltar sons com si encara estiguessin al fetus en la unitat de cures intensives neonatals (UCIN) pot ajudar a disminuir la freqüència cardíaca i millorar el son i els patrons d’alimentació dels nadons prematurs.
Els investigadors van trobar que els nadons que patien estrés respiratori o sèpsia tendien a mostrar milloria en escoltar als seus pares cantar una cançó de bressol o sons que imiten el batec del cor d’una mare que el fetus escolta.
Estem aprenent de la literatura i d’estudis com aquest, que els nadons prematurs no necessàriament creixen millor amagats en una incubadora“, va dir Joanne Loewy, cap del Centre de Louis Armstrong per a la música i la medicina del Beth Israel Medical Center de Nova York.
La funció neurològica pot millorar  amb la música, els signes vitals es poden millorar a través de sons interactius i la musicoteràpia“.
El nou estudi de la Dra. Loewy va incloure a 272 nadons prematurs rebent tractament en 11 UCIN que tenien musicoterapeutes.
En diferents moments durant  dues setmanes, els pares dels nadons els hi cantaven o els musicoterapeutes utilitzaven dos dispositius destinats a simular els sons que poden escoltar en el fetus durant 10 minuts. Loewy i els seus col · legues van comparar els signes vitals dels nadons prematurs durant aquestes setmanes, així com el seu menjar i son, amb els moments en que no hi havia aquesta estimulació auditiva.
Es va trobar que la freqüència cardíaca es va reduir en un o dos batecs per minut, de mitjana, mentre escoltaven la cançó de bressol i sons de batecs del cor i just després que havien sentit sons com si encara estiguessin al fetus.
El cant és molt important perquè representa la familiaritat – el nadó pot sentir la veu de la mare i el pare a les 16 setmanes de gestació“, va explicar Loewy, “a més tenim una melodia i el ritme en la cançó“.
Les taxes de succió van accelerar amb els sons del ritme cardíac, en particular, i hi va haver una millora a llarg termini en els patrons de son vinculats als sorolls de fluids ventre-com, .

No hi va haver nadons en el nou estudi que van ser exposats només al silenci o una parla tranquil.la a la NICU, de manera que els investigadors no poden comparar aquests nadons prematurs  amb un grup sense música – només poden afirmar que estaven millor mentre escoltaven música.
Els pares poden fer de musicoterapeutes amb els seus nadons, qui millor que la mare o el pare ?
Loewy.
Ensenyem als pares a sostenir el nadó a sobre el cor, per sentir pell-amb-pell, per fer sons ‘ahh’ amb l’objectiu de millorar aquest atmosfera com si encara estigués al ventre matern.
Loewy, va dir que anima als pares a cantar cançons que són importants per a la seva família i la seva cultura, el que pot alleujar el seu estrès.

Ocean Drum utilitzat en l’estudi per simular l’ambient intrauterí:

 

https://remo.com/products/product/ocean-disk/?product_t=undefined