VERSIONES SENTIDAS MÚSICA PER LA SALUT MENTAL I INCLUSIÓ LABORAL DE TOTHOM


En el dia de la Salut Mental 2020 us voldriem presentar aquest projecte anomenat Versiones Sentidas, un projecte que té com factor de benestar i inclusió laboral LA MÚSICA. Aquest projecte va començar fa un parell d’anys  com un taller de guitarra al Servei de Rehabilitació comunitària a l’Hospital de Mollet fins que al cap dels dies es va incorporar el nostre estimat cantant Javier Bermúdez i vam saber que ens convertiriem en un grup musical amb tota la força que poguéssim. Actualment el grup està format pel Sergio guitarra, Dani guitarra, Javi baix elèctric, Javi cantant, Antonio baterista, Eva guitarra i jo mateix com pianista. Ens varem emancipar del Servei de Rehabilitació comunitària de l’Hospital de Mollet després de saber que voliem desenvolupar el projecte amb tota la força i projecció que poguéssim, SENSE LÍMITS, el que suposa un èxit doncs ens autogestionem nosaltres mateixos. Dintre del grup tothom té les sevs responsabilitatas i obligacions.

Conclusions al llarg del temps que he extret d’aquest enorme projecte:

 • La dedicació i l’esforç dels components del grup són la base de l’èxit assolit.
 • Hem de dignificar la salut mental i totes les activitats derivades, us poso un exemple: l’espai d’assaig, ens havíem trobat espais d’assaig impropis per un projecte com aquest, o sigui no pot ser que les administracions no procurin espais d’assaig musicals amb tota la DIGNITAT i una infraestructura i tots els recursos per obtenir una bona experiència.
 • Han d’existir uns objectius de salut i inclusió laboral i social planificats.
 • Hi ha d’haver una sistemització del treball, us explico com funcionem escollim repertori, escoltem les peces, les estudiem, fem les partitures, les assagem i les assagem , les assagem,….. fins que obtenim el resultat més òptim.
 • Espai d’assaig DIGNE gràcies a  Vallesgate i al Xavi Baro responsable de l’espai– ja vaig fer un post sobre la importància de l’espai físic on desenvolupar activitats musicals, a part de l’espai físic de màxima qualitat que és Vallesgate, en aquest espai els components del grup podem relacionar-nos amb músics, no com abans que estavem en un cenre cívic i el volum del nostre assaig molestava altres activitats com cursos, tallers…el fet de poder relacionarnos amb músics i compartir experiències ha estat un factor de millora molt important, abans sempre erem advertits per la nostra efusiva i intensa forma d’assaig 🙂
 • Documentar dignament la nostra feina, amb això volem expressar que cal que la feina de Versiones sentidas sigui documentada de manra que es conegui i sigui un referent per altres entitats o persones.

 

SIN OPORTUNIDADES NO HAY OPORTUNIDADES 1R LLIBRE D’ANTONIO CARMONA

Sin oportunidaes no hay oportunidades per Antonio Carmona.

Ja a la venda el nou llibre d’Antonio Carmona sobre tots els seus assoliments laborlas i artístics amb la música i la bona voluntat de la seva familia, pedagogs, terapeutes ocupacionals i institucions.

Si el voleu envieu un minssatge a joancapafonspsicologia@gmail.com

Tots els musicoterapeutes haurieu de tenir aquest llibre de referent.

És així.

LA IMPORTÀNCIA DELS ESPAIS FISICS ON DESENVOLUPAR ACTIVITATS MUSIOCTERAPÈUTIQUES

No cal que us digui que sempre que hem anat a desenvolupar activitats de musicoteràpia, els espais físics on desenvolupavem sessions i/o activitats mai han estat sales concebudes per la musicoteràpia, potser en algún espai era més ampli etc,….

Si mai hagués d’imaginar un espai per desenvolupar musicoteràpia seria Vallesgate amb la direcció del Xavi Baro. Un desl primers factors que ens crida l’atenció é que a l’entrar et fan treure el calçat per no embrutar el terra, genial.

Seguidament tot l’espai és de fusta el que dona una percepció de calidesa a l’espai.

Un altre factor que quasi mai tenim quan anem a desenvolupar activitats de musicoteràpia, la llum natural, sí sí, llum natural de la nostra estrella el Sol, vital.

La sala d’assaig és enorme, diafana i compte amb un escenari, en altres posts ja he parlat de la importància a nivell psicològic de ubicarse un pam o dos per sobre del nivell del terra.

Equip de so excel.lent, la qualitat de l’equip de so i de la sala és excel.lent, fet que és vital, recorod un congrés de musicoteràpia on la qualitat d’emissió del so dels altaveus era poc més que lamentable.

Per tot i axò moltes més característique favorables de VALLESSTAGEMUSICFACTORY us recomano aquest espai per desenvolupar activitats de musicoteràpia.

Paraula de Joan Capafons,…no cal que m’alabeu,….

Enhorabona Xavi Baro.

FACEBOOK – https://www.facebook.com/vallestagemusicfactory-113901316694923/

INSTAGRAM

 

 

View this post on Instagram

 

@saigon.grup preparant el directe de la FM de Granollers el 25 d,agost. No sabeu lo be que bramen 🔥

A post shared by Vallestage Music Factory (@vallestagemusicfactory) on

MOVIMIENTO AZUL UNA WEB PER CONSCIENCIAR SOBRE AUTISME I OFERIR RECURSOS

Us volia presentar la web de Movimiento Azul, una web creada per la Montse, una mare amb dos infants Iago i Edgar, diagnosticats amb TEA i que pretén conscienciar sobre l’autisme i tot el que significa a la vida de les persones, i que aquesta web esdevingui un recurs d’ajuda mutua entre families i professionals.

Email: montsemovimientoazul@gmail.com

WHATSSUP: 667 42 99 77

 

En aquesta web la Montse descriu les seves vivències personals així com les activitats que els seus dos fills gaudeixen més i en les que poden desenvolupar més ÒPTIMAMENT LES SEVES CAPACITATS.

És una web sense ànim de lucre, TOTAL CONFIANÇA, us ho puc comfiirmar, ja sé que hi hagut moltes estafes amb webs fraudulentes, però aquesta us dono la meva parauña que és 100% HONESTA I HONRADA.

A la web destaca que una de les activitats que gaudeixien més el Iago i l’Edgar és l’equinoteràpia, mireu aquest video.

L’entitat que desenvolupa aquesta activitat s’anomena Oasi

https://www.instagram.com/oasi_equinoterapia/?hl=es

 

 

View this post on Instagram

 

¡Pequeños pasos, grandes logros!💙 . Llevamos tiempo trabajando con 👦 para introducir cambios en su rutina durante las sesiones. En este caso hemos conseguido subir a su mami encima de Roxane y detrás de él💪. . Con ayuda de la anticipación y la participación, durante un tiempo y con el deseo de potenciar el vínculo entre madre e hijo, hemos trabajado codo con codo para que el resultado de hoy sea posible. . Poco a poco y con constancia, 👦 ha entendido que esta acción conlleva un cambio pero que finalmente resulta una situación agradable para él, reforzando positivamente a la aceptación de éste. ¡Seguimos adelante! . . . Acompanyem amb el ❤️ . @movimientoazul2019 #terapiaassistidaambcavalls #equinoterapia #horse #intercencionasistidaconcaballos #taa #terapiaecuestre #terapiaequina #equitacionterapeutica #backriding #montagemela #vinculoafectivo #vinculo #cambio #flexibilidad #autismo #tea #trastornodelespectroautista #diversidadfuncional #infancia #horsephoto #horselover #vallesoriental #cardedeu #corrodamunt

A post shared by Equinoteràpia L’Oasi (@oasi_equinoterapia) on

Us voldria descriure la meva experiència amb l’Edgar realitzant classes de música, (musicoteràpia pels puristes ortodoxos ;),  us puc assegurar que la seva capacitat per desenvolupar activitats musicals estava per sobre de la mitjana de nens de la seva edat, tenia una memòria prodigiosa i això que tan sols fèiem una hora a la setmana. Sempre venia content, un nen encatador i disposat a fer totes les activitats que se li proposaven, fantàstic, el meu objectiu haués estat de poder fer classes amb altres nens, però per motius logístics i d’agendes, no va poder ser, recordeu que l’objectiu principal de la musicoteràpia amb nens és la socialització i la INCLUSIÓ, si ens quedem fent musicoteràpia individualment no estem desenvolupant els objectius de comunicació i socialització que hem de desenvolupar. Altrament a part d’aquestes capacitats que va mostrar el Iago us puc assegurar que gaudia moltíssim de les classes.

Quan més passa el temps més insisteixo la importància dels pares és TOTAL, sempre penso que no transmeto amb prou emfasis el fet de que els apres portin els fills a fer activitats adequades a les seves capacitats i que els acompanyin, i en aquest cas us puc assegurar que els pares eren GENIALS, i insisteixo perquè amb el temps he viscut pares que han acompanyat als fills i pares que jo els hi proposava activitats musicals i literalment “passaven”, tot i la meva insistència.

En fi us demano que col.laboreu amb aquesta gran iniciativa de MOVIMIENTO AZUL

Email: montsemovimientoazul@gmail.com

WHATSSUP: 667 42 99 77

 

Altrament vull comentar i fins hi tot denunciar les dificultats que passen les families i el poc reclzament que reben de part de l’administració, doncs han de superar una gran quantitat de burocràcia per rebre petites ajudes econòmiques.

Cors de dones de militars britànics

Després de passar una estona ben fresca al cinema i a punt d’adormirme, he considerat que calia aprofitar aquesta inversió de temps per tal de donar notorietat a aquesta dinàmica que desconeixia i que consisteix en els Cors de les parelles emenines dels militars britànics.

Aquí teniu el link a l’associació: https://www.militarywiveschoirs.org

The Military Wives Choirs (Els cors de les dones dels militars) és una entitat de beneficència i una xarxa registrada de 75 cors en bases militars britàniques a tot el Regne Unit i a l’estranger, que apropen les dones de la comunitat militar a través del cant. Amb més de 2.200 membres, la xarxa MWC és de tres serveis (Royal Navy, Royal Marines, Exèrcit Britànic, Royal Air Force) i qualsevol dona amb connexió militar s’hi pot incorporar, incloent-hi les que actualment presten servei, veteranes, mares, germanes i filles, empodernt les dones. de tota la comunitat militar. L’organització també és una organització solidària de SSAFA.

Si més no és una manera d’utilitzar la música com factor de benestar amb les dones que tenen el patiment que els marits i sobretot els fills estan en una guerra.

En un moment de la pel.lícula es diu “el cor és una manera de que les companyes no pensin en el seus problemes durant l’estona de l’assaig”.

Atenció SPOILER

En un moment donat de la pel.lícula les dones fan una cançó pròpia, i molta atenció la fan amb frases de cartes d’acomiadaments que fan els soldats quan marxen a la guerra per si no tornen. S’anomenen “Just in case Lettres”.

Fins aquí aquest post sobre aquesta iniciativa de cors de dones que el voldria relacionar amb l’estudi del meu post Qui canta el seu mal espanta.

Una de les composicions In my dreams va aribar al número 1 del rànking de vendes al Regne Unit, aquí teniu la peça.

 

Reportatge Síndrome de Williams i Musicoteràpia CEM María Grever

Gràcies Josep i molt bon viatge

Ens ha deixat en Josep, el company de la Lucía i el pare del Joel, la tristor és massa,…però voldria escriure aquestes linies perquè no caigui en l’oblit un exemple de persona, en Josep era un pare amorós, recordo perfectament que quan jo li explicava la importància de la música a la vida del Joel ho entenia perfectament i anavem a la una, era Nadal i li va comprar una bateria elctrònic aal Joel perquè pogués començar a practicar a casa, altrament quan hi havia els festivals de Conscienciació de les capacitats dels nens amb Síndrome de Williams sempre estava allà, el primer, perquè tot el festival anés endavant,.,..no puc dir res més que has estat un exemple com a pare i com a persona, molt bon viatge Josep.

Us deixo un reportatge de TVE on el podreu veure amb la Lucía i el Joel.

 

EYEHARP CLASSES ONLINE DURANT EL CONFINAMENT DEL COVID 19

Ja sabeu que sóc molt fan d’aquest gran projecte anomenat EyeHarp i m’alegra moltíssim saber que les classes i el projecte malgrat el confinament del COVID 19 continuen desenvolupantse. Una vegada més felicitar als alumnes i mestres d’aquest gran projecte inclusiu que ja ha estat premiat.

 

US ESTRIMEM FEST ! I FESTIVAL FAMILIAR EN STREAMING DE CATALUNYA

He volgut recollir aquesta iniciativa tan novedosa, el primer festival en streaming de música per families amb nens petits.

US ESTRIMEM FEST! 

Organitzant tot això hi ha, Reggaeperxics , Xiula, El Pot Petit i Dàmaris Gelabert!!.

Davant la incertesa del moment que estem vivint han decidit fer un pas endavant i organitzar el primer festival familiar en streaming de Catalunya🤩.

Un festival en el que podreu gaudir de quatre concerts en rigorós directe i des de casa, amb comoditat i amb la màxima qualitat.
Qui tingui ganes de cantar, saltar, ballar, riure i abraçar-se que aixequi la mà!! 🙌🙌
Us hi esperen a totes i tots.
Podeu trobar tota la informació de la venda d’entrades a la pàgina web i XXSS del Festival! https://www.usestrimemfest.cat

 

PORTES TANCADES: FINESTRES I CORS OBERTS – MÚSICA COM FACTOR DE BENESTAR PSICOSOCIAL

” La música hauria d’entrar per la seguretat social ” aquesta és la sentència definitòria que va emetre ahir el músic Manresà Pep Torras. Gràcies Pep per la concreció i la contundència.
Felicitar al Pep per la seva tasca humanista amb la música com a factor de benestar psicològic.

En Pep te en compte l’historial musical de cada persona i atenció fa unes 50 felicitacions musicls a la setmana, quina passada.

Un dels principals resultats de benestar és acomapnayar a persones, sobretot persones que viuen soles.

L’activitat del Pep també millora l’aïllamnet social d’aquestes persones grans i els hi permet comunicar-se amb algú que els hi ha fet un regal tant emotiu, el terme que podriem fer servir és un del que ja hem parlat abans ventilació o drenatge emocional.

Aquesta inciativa està englobada en la campanya de l’Ajuntament de Manresa per millorar l’estat anímic de les persoens durant la oandèmia.  Portes tancades; finestres i cors oberts Ajuntament de Manresa

Si sou de Manresa podeu escriure a aquest email de l’Ajuntament.

vidaalsanys@ajmanresa

 

Els treballadors de Sylicon Valley no volen pantalles a les aules de les seus fills

Pierre Laurent, director administratiu de l’escola Waldorf Peninsula ubicada al bell mig de Sylicon Valley, on el 75% dels alumnes són fills de treballadors de les empreses com Google, Facebook, Apple,… va comentar que els pares  no permeten pantalles al seus a les aules els seus fills.

Atents a la perversió del llenguatge: Xarxes socials ( no són xarxes socials, són multinacionslas que ofereixen interficies per recollir les nostres dades ), tecnologia ( tot és tecnologia, un piano de paret és tecnologia ) quan es refereixen a dispositius electrònics de quatre multinacionals que monopolitzen el mercat.

Però el que em va agradar de Pierre Laurent, va ser la seva precisió en justificar la nociva influència de les pantalles en el desenvolupament dels sentits dels infants, us ho resumeixo:

 • A l’aula no hi ha cap dispositiu electrònic de cap multinacional, hi ha un PIANO sí un piano.
 • Tot és de fusta.
 • La pissasrra de tota la vida.
 • Les pantalles en aquesta edat primerenca dels infants són fatals, els nens han d’interactuar amb els sentits, percebre la física i la química del seu entorn, així els infants descobreixen el món.
 • Si treballem amb pantalles, limitem els estímuls als infants i els desenvolupament de les seves capacitats.
 • Els pares estan sotmesos ha un bombardeig “termo-nuclear” de marketing de les multinacionals davant el qual no poden rebatre la voluntat dels fills de posseir aquests dispositius.
 • Finalment parla del tema de l’adicció, i ens comenta que imaginem que enlloc d’un dispositiu mòvil els teus fills estiguéssin amb una ampolla de whiskey o ginebra,…

Aquí teniu el video del programa sencer.

 

Bibliografia que us recomano:

Com ho faria Google de Jeff Jarvis.

Nens pantalla.

 

Despullant a Google.

He llegit els tres llibres i els recomano molt.

Altrament voldria adreçar-vos a a rticles del mu bloc.

Youtube i la necessitat d’obrir mercats a través de la música