Musicoteràpia en naixaments prematurs amb Robin Spielberg

Amics, us he resumit aquesta xerraada ja que m’ha captat molt l’atenció aquesta xerrada TED sobre naixaments prematurs de l’artista Robin Spielberg que parla de com va aplicar la música en la seva filla Valerie nascuda prematurament:

  • A la unitat de cures intensives va portar els CD que ella mateixa havia composat i gravat, sobretot per modificar l’ambient displaent acústic:
    • La pressió sanguinea s’estabilitzava.
    • Els nivells de saturació d’oxigen incrementaven.
    • El batec del cor, malgrat haver necessitat cirurgia, s’estabilitzava.

L’activitat musicoterapèutica de la Robin va durar quatre “llargs” mesos i no només observaven els resulatts a la seva filla sino a tots els altres nadons.

La Robin Spielberg diu que la Valerie era un fetus creixent a l’exterior del ventre de la seva mare, i que la seva perplexitat prové de comprendre de com un fetus pot reaccionar d’aquesta manera a la música.

Posteriorment va conèixer la feina de dècades del Dr. Jane Stanley de la Universitat de Tallahassee a Florida, sobre els efectes de la música en naixaments prematurs.

La conclusió que cantar, fer ritmes,…com l’ambient intrauterí ajuda a relaxar i estabilitzar les constants biològiques d’aquests nens.

La Valerie es va fer gran i van començar a observar que tenia problemes de memòria a curt termini, no podia memoritzar les respostes de cara als examen, així que la seva mare va començar a dir-li les respostes amb melodies. La Valerie va passar de ser una nena ansiosa a ser una nena relaxada, va millorar les notes.

Altrament van fer que la Valerie aprengués metal.lòfon, un instrument de percussió, ja que implica aprendre ritmes, la senyora Spielberg ens recorda que tots tenimuns ritmes diaris en les nostres activitats.

Recorda que la música implica a tot el cervell.

La Robin Spielberg li agrada fer actuacions en residències geriàtriques quan està de gira, un dia en va fer una en una residència a Missouri, on tots els residents semblaven molt deprimits, no va haver-hi aplaudiments després de les actuacions i ella va marxar molt apenada fins que va arribar a l’aparcament i unes infermeres li van dir que un home havia cantat Moon River mentres ella tocava, però lo interessant és que aquell home feia sis mesos que no parlava ( increïble o no a nosaltres ens va passar el mateix a la Residència Pedra Serrada amb un home, no amb la mateixa peça, emperò si que feia mig any que aquell home no parlava, no és increïle ? ), resulta que MoonRiver fou la peça del eu casament, per la Robin acabava de fer el “bolo” més important de la seva vida, ja que després va venir la familia del pacient a visitar-lo.

La Robin Spielberg diu que ha vicenciat la musicoteràpia en accidents cerebrals, en persones amb Alzheimer, en transtorn de l’Espectre Autista, en dolor crònic,…que ella va començar a estimant el piano però que aquest Amor va crèixer vers tot el poder de sanació que té la música.

La música pot salvar vides ? Sí rotund. I la música pot canviar la vostra vida per sempre, estigueu-ne segurs.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *