Piloerecció amb La llegenda de la rosa i el drac d’Obeses

LA PILOERECCIÓ ES REBELA

Benvolguts, la passada Diada de Sant Jordi el grup Obeses va fer l’estrena universal del video en directe de la peça La llegenda del Draci la Rosa, una peça que musicalitza de forma absolutament èpica i extrordinària la llegenda del Patró de Catalunya, Sant Jordi. Emperò el fenòmen que ens ocupa avui, a part del grup Obeses, és el calfred i la pell de gallina que en un moment determinat provoca l’escolta de música plaentera.

Si mireu el videoclip en el moment culminant que el Mestre Arnau Tordera I canta “…el meu nom és Jordi…” podem observar com a l’avantbraç està tenint una piloerecció, altrament dit se li posa la “pell de gallina”. Anem a analitzar aquest fenòmen tant extraordinari el qual ens demostra que la música provoca reaccions fisiològiques força evidents en el cos humà.

El neuròleg de la Universitat de Texas David Huron, del qual ja he fet algún post bastant inetresasnt, recull en un document diversos autors que han estudiat el fenòmen de la piloerecció correlacionada amb l’escolta de música plaentera, podem destacar que la sensació pot durar entre 1 sg. a 10 sg., que p0t ser visible al clatell, als braços, al pit i fins i tot a les cames, és una experiència de la qual en som conscients i és extraordinàriament plaentera, en un estudi de Grewe et al. (2007, 308) es va veure una correlació entre els calfreds i el fet de percebre la peça musical com enormement plaentera, el calfred pot ser acompanyat per altres respostes fisiològiques com ara somriure, riure, plorar, sospirar, retenir la respiració o palpitacions.

Podem trobar una música extraordinàriament plaentera emperò no tenir en cap moment “l’orgasme de la pell” tal i com l’han anaomenta alguns científics. Per descomptat, la pell de gallina és una resposta comuna quan tenim fred, però, paradoxalment, també pot sorgir quan ens submergim en un bany calent. La pell de gallina també pot produir-se pel contacte físic amb una altra persona, quan experimentem una sobtada connexió cognitiva  (com una solució inesperada a un problema), en l’observació d’un moment d’inspiració en un esport de competició, o quan s’experimenta una gran bellesa natural, com ara la visualització des del Turó de l’Home del Montsey ( aquesta aportació última obviament és meva ), (Goldstein, 1980).

Uns altres investigadors Blood i Zatorre van suggerir que “l’activació del sistema de recompensa del cervell per la música pot maximitzar el plaer, no només mitjançant l’activació del sistema de recompensa, sinó també per la disminució de l’activitat de forma simultània en les estructures cerebrals relacionades amb les emocions negatives.” (2001, 11823). Us recomano seguir a Zatorre.

Bé doncs, en aquest post tant sols hem parlat d’una reacció fisiològica extraordinàriament plaenters que és estudiada pels científics d’arreu, desitjo que tinguéssiu unes bones piloereccions per la Diada.

On es va REBELAR la Llegenda per primera vegada:

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *