Visitant el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra

Divendres passat , juntament amb Nuri Escudé, directora de l’Institut Català de Musicoteràpia, Ana Fernández i Ernesto Briceño del CEM Maria Grever vaig visitar el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra on ens varen atendre meravellosament en Sebastián Mealla i Sergi Jordà, inventor del Reactable.

Reactable

Sebastián Mealla, Sergi Jordà, Andrea Valverde psicòloga, Nuri Escudé i Ernesto Briceño. /

Foto:Ana Fernández.

En Sergi i en Sebastián ens van explicar de primera mà en que consistirà exactament el Music Hack Day inclòs a la programació del Sónar 2013.

L’equip del MTG ( Music Technology Group ) investiga com reaccionem a la música a partir de mesures fisiològiques com ara:

  • la resposta electrogalvànica.
  • la freqüència cardíaca.
  • la pressió arterial.
  • la temperatura corporal,
  • així com l’enregistrament d’EEG (electroencefalografies).

L’objectiu és poder obtenir biofeedback a l’usuari, partint d’aquestes variables mesurades, fent un efecte “mirall”: per exemple, si ens dónen la mesura de les nostres polsacions quan experimentem estats d’ansietat, ens ajudarà a prendre’n consciència i, per tant, a exercir un major control sobre aquestes.

 

El MTG va ser creat l’any 1994 pel seu actual director, el professor Xavier Serra, i des de llavors ha estat molt actiu tant a nivell nacional com internacional en activitats de formació, recerca i disseminació relacionades amb la tecnologia musical.

El Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona, integrat dins del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, està especialitzat en les tecnologies digitals relacionades amb el so i la música. Amb més de 40 investigadors provinents d’àmbits diferents i complementaris, el MTG fa recerca en temes com el processament d’àudio; la descripció del so i la música; les interfícies musicals; les xarxes socials al voltant del so i la música; i la modelització de la interpretació musical. El MTG combina competències en disciplines d’enginyeria com el Processament de Senyal, l’Aprenentatge Automàtic, i la Interacció Home Màquina amb metodologies interdisciplinàries provinents d’altres àmbits.

El MTG vol contribuir a la millora de les tecnologies de la informació i les comunicacions relacionades amb el so i la música, duent a terme una recerca competitiva a nivell internacional i alhora transferint els seus resultats a la societat. Per això el MTG busca un balanç entre la recerca bàsica i la aplicada, i al mateix temps promou aproximacions interdisciplinàries que incorporen coneixements provinents de disciplines tant científiques/tecnològiques com humanístiques/artístiques.

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *