Despertar del coma amb música

Ja havia sentit fa anys, quan estudiava la carrera de Psicologia, el cas d’una dona que havia sortit de l’estat de coma en sentir la sintonia de la seva sèrie televisiva preferida. També són sonats el cas del cantant dels Bee Gees, el d’una nena de set anys (molt mediàtic als EE.UU.), i al programa de 8tv de Josep Cuní vàrem trobar un altre testimoni, Maria Josep Pazos.

October 24, 1991 / OVERLAND PARK, Kan. – Una dona va sortir d’un coma quan al televisor de la seva habitació de l’hospital va sonar el tema musical d’un dels seus programes favorits, Growing Pains. Janet Richardson, 27 anys de Overland Park, era a la unitat de cures intensives del Centre Mèdic de Shawnee Mission després de caure d’una llitera el 8 d’agost. Va romandre insensible fins uns cinc dies després, quan la infermera Gael Martin va notar una reacció quan la germana de Richardson va encendre el televisor.

Un altre cas mediàtic és el de Charlotte Neve d’una nena de set anys que va començar a somriure a l’escoltar una cançó a la ràdio que cantava amb la seva mare. La cançó d’Adele, “Rolling in the Deep” informes, va fer despertar a una nena de set anys d’edat, Charlotte Neve d’un coma.
“És un miracle complet”, va dir a la mare de la nena, Leila, The Sun. “Vaig pensar que perdria la meva nena. Em vaig ficar al llit de l’hospital per donar-li una abraçada … i Adele sonava a la ràdio. Vaig començar a cantar-hi perquè la  solíem cantar aquesta cançó juntes. Charlotte va començar a somriure i jo no ho podia creure. ”

Maria Josep Pazos, després de patir un violent atac d’asma va patir un estat de coma, i va començar a plorar el dia que va escoltar la cançó T’estic esperant del grup Els Convidats. D’aquesta vivència s’acaba de publicar un llibre: La força de l’ànima.

Un cas més mediàtic és el del cantant dels Bee Gees, Robin Gibb, que va a tornar a comunicar-se després que li cantessin la cançó de Roy Orbison “Crying”. A l’abril de 2012, el cantant va entrar en coma després de contraure pneumònia, i es diu que va sorgir d’ell 12 dies més tard després que membres de la família van començar a tocar música familiar i cantar per ell. Lamentablement, va morir un mes després a causa de complicacions derivades del càncer que patia.

Aquests casos proporcionen evidència anecdòtica que la música familiar té efectes beneficiosos en els pacients comatosos. Ara, investigadors francesos han dut a terme el primer estudi científic d’aquest fenomen, i els seus resultats preliminars suggereixen que la música coneguda pot ajudar a augmentar els nivells d’activació en els pacients en coma, i també pot millorar els seus processos cognitius.

Cada vegada que els records tenen un context emocional, tendeixen a tenir molt més poder al cervell i tendeixen a ser processats de manera diferent”, diu el doctor Javier Provencio, director de la Unitat de Cures Intensives al Neurològica de la Clínica Cleveland. El cervell utilitza més àrees per al processament de la música que per al llenguatge. Així, segons el doctor Provencio: “Hi ha pacients que van tenir accidents cerebrovasculars […] que no poden parlar però poden cantar encara “.

L’hemisferi cerebral esquerre controla el llenguatge, mentre que l’hemisferi dret la música. Els pacients que tenen dany a l’esquerra podrien, doncs, respondre millor a la cançó. “Perden la capacitat de parlar i comprendre. La musicoteràpia és realment útil, ja que s’utilitza en l’hemisferi no dominant “, diu el doctor James Bernat, professor de neurologia i medicina de la Facultat de Medicina de Geisel a Dartmouth i membre de l’Acadèmia Americana de Neurologia.

Els musicoterapeutes com Lee Anna Rasar a la Universitat de Wisconsin Eau Claire sovint utilitzar la música per intentar evocar respostes dels pacients comatosos. Assenyala que les cançons són més efectives “si la música és una cosa que ja sabien abans, que tenia sentit”.
Tots els metges estan d’acord en tenir una comprensió limitada de si una persona es recupera d’un estat de coma.

Fabien Perrin i els seus col·legues van utilitzar electroencefalografia (EEG) per enregistrar l’activitat cerebral de quatre pacients comatosos i 10 participants sans de control mentre els reproduïen seqüències de noms de pila, inclosa la pròpia. Les seqüències van ser precedides de sons, ja sigui per una peça coneguda de música triada pels familiars propers dels pacients o dels propis participants, o remenats musical “soroll”.

El 2000, els investigadors de Bristol va demostrar que alguns pacients en coma van respondre a sentir el seu propi nom amb un patró d’ona cerebral anomenada P300. El P300 està pensat per indicar el reconeixement d’un estímul significatiu, i es diu així perquè comença 300 mil·lisegons després que l’estímul s’ha presentat. L’estudi també va mostrar que aquesta resposta pronosticada de recuperació del coma, va estar present en tots menys en dos dels pacients es va recuperar més tard, però no en els que van morir.

Posteriorment, el propi grup de Perrin va demostrar que la grandària i longitut de la resposta en P300 entre els pacients mínimament conscients i els d’estat vegetatiu, diferien en relació al grup control: els pacients en coma mostraven una ona P300 lenta. És important, però, destacar que presentar música coneguda abans de la seqüència de noms millorava molt les respostes dels pacients, de manera que l’activació de P300 es donava més ràpidament i amb major longitut, essent una resposta més propera a la donada per subjectes sans.

“L’efecte potenciador de la música es va observar en els quatre pacients en estat de coma”, diu Perrin, “però això és només el començament del projecte i actualment estem amb l’objectiu de replicar els efectes de les proves amb més pacients”.

Els resultats, presentats en la 16 ª reunió anual de l’Associació per a l’Estudi Científic de la consciència a Brighton , mostren que la música familiar podria induir estats emocionals positius en pacients comatosos i a més suggereixen que té un efecte beneficiós sobre les funcions mentals. Això pot ser degut a què la música familiar està associada a records d’esdeveniments de la vida, i millora el seu nivell de consciència perceptiva.

Curiosament, el pacient en el qual es va observar el major efecte de resposta s’ha sortit de la seva coma i ara està en un estat de consciència mínima. No està clar, però, si una resposta millorada pogués predir amb exactitut l’evolució d’aquests pacients. “Per respondre a aquesta pregunta, necessitem un major nombre de pacients”, diu Perrin. “En el futur, ens agradaria posar a prova els pacients a través d’un període de mesos. Això ens ajudaria a entendre si existeix una relació entre la resposta a l’impuls i la posterior recuperació”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *