Música, lletra i processament neuronal

La vostra cançó preferida sona a la ràdio.  Taral · legeu la melodia, la lletra us recorda a algú que coneixeu. El vostre cervell processa les paraules i la música per separat o de manera única? És una qüestió molt debatuda que finalment podria tenir una resposta.

Les persones amb afàsia, que no poden parlar, encara poden taral · lejar una melodia, suggerint que la música i les lletres són processades per separat. No obstant això, els escàners cerebrals demostren que la música i el llenguatge activen les mateixes àrees, la qual cosa podria significar que el cervell els tracta com una única senyal.

Hi ha proves contradictòries“, diu Daniela Sammler, de l’Institut Max Planck de Ciències Cognitives i del Human Brain a Leipzig, Alemanya.

Ara Sammler i el seu equip han descobert que tots dos arguments poden ser parcialment certs. El seu equip ha treballat la manera de determinar quines són les regions actives que estan processant només música i quines només lletres, mitjançant l’estudi d’una anàlisi funcional de ressonància magnètica del cervell d’algú que escolta les cançons.

Mateixa melodia, lletres diferents

L’equip sabia que quan les neurones processen el mateix estímul en repetides ocasions, la seva resposta a aquesta disminueix amb el temps. “Es converteixen en espècie de mandrós“, diu Sammler.

Ella va pensar que si variava només la melodia i les lletres es mantenien , hi hauria una disminució de l’activitat en  el processament de lletres de cançons. Si variem només les lletres, les àrees que mostren una disminució han de ser les del processament de la melodia, mentre que les regions en declivi quan tant la melodia i les lletres es repeteixen han de ser les mateixes.

L’equip va escriure quatre conjunts diferents de sis cançons i reproduir aquestes a 12 voluntaris mentre s’escanejava el cervell. En un grup, totes les cançons tenien diferents melodies i lletres . En un altre, les melodies eren diferents, però la lletra era la mateixa , mentre que en el tercer set, va succeir el contrari . El quart conjunt eren idèntics entre si .

Des del fMRI l’equip va calcular que una part particular del cervell – el solc temporal superior (STS) – va ser la resposta a les cançons. Enmig del STS, la lletra i la melodia s’està processant com un sol senyal. Però en els STS anterior, només les lletres semblava ser processada.

La seva conclusió és que el cervell s’ocupa primer amb música i lletres juntes. Després de passar pel STS on  un  processament més complex entra en acció, com ara el de  la comprensió, del que significa la lletra, i els dos es tracten per separat. “Com més es processen, com més es separen,” diu ella.

Però Martin Braun de l’Institut Neurociències de la Música, un centre de recerca independent a Karlstad, Suècia, no està convençut que el cervell està processant melodia i lletra junts en qualsevol moment. “L’activació d’una àrea particular del cervell per diferents estímuls no implica que aquests estímuls s’integren diferents“, argumenta. “Els estímuls només podria tenir un efecte similar a la zona“.

L’equip de Sammler argumenta que el grau de la disminució de l’activació en el STS era diferent del que es podria esperar si tots dos estímuls estaven sent processats per separat i simultàniament.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *