Escoltar música amb els ulls tancats

Quan tanquem els ulls deixem de rebre una quantitat d’estimulació impressionant, el nostre cervell processa emocionalment la informació d’una manera diferent. A qui no li ha passat mai el típic cas d’escoltar la veu d’una persona que no coneixem i després tenim la oportunitat de “visualitzar-la” i dir la típica frase “t’imaginava d’una altra manera”?

Avui us parlem d’un estudi sobre música de terror, “música neutra” i escoltar aquestes músiques amb els ulls oberts o bé tancats i com es processa a nivell neuronal.

Moltes vegades ens agrada tancar els ulls quan escoltem música, sentim que és una experiència més poderosa“, diu Hendler Talma, neurocientífica de Tel Aviv Sourasky Medical Center d’Israel, qui va dirigir l’estudi .

En aquest estudi, es va utilitzar la tècnica de la ressonància magnètica funcional per determinar els mediadors neuronals de la modificació en l’experiència de l’emoció en la música. Assumint que tenir els ulls tancats revelarà interacció entre els diferents nivells de processament neural de les emocions. En concret, ens centrem en l’amígdala com a node central del sistema límbic i en la seva co-activació amb el locus coeruleus (LC) i l’escorça prefrontal ventral (CPFV).

Quinze subjectes sans van escoltar extractes musicals “de suspens” i “neutrals” amb els ulls tancats o oberts. Els resultats van mostrar que el comportament de tancar els ulls mentre s’escolta música  de terror (o suspens) oferia major qualificació de l’emocionalitat, específicament de la música “de suspens” envers la música “neutral”. En correspondència, els resultats fMRI van mostrar una major activació en l’amígdala quan els subjectes escoltaven la “música de terror” amb els ulls tancats en relació amb els ulls oberts. Es va demostrar que la major activació de l’amígdala a la música de terror amb els ulls tancats va portar a un augment en les activacions de la locus coeruleus (LC) i l’escorça prefrontal ventral (CPFV). Aquesta troballa dóna suport a un model basat en el sistema de l’emocionalitat percebuda en què l’amígdala té un paper central en la mediació de l’efecte d’estil de processament basat en el context mitjançant la contractació d’operacions neuronals implicats en les emocions.

A més, una part del tronc de l’encèfal que allibera el neurotransmissor noradrenalina en resposta a les amenaces, va ser més activa quan els voluntaris escoltaven música de terror amb els ulls tancats que oberts.

Escolta un clip de por aquí i un neutral aquí

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *