Soroll i So sanador

En aquest post us volem exposar com pot ser que la “part negativa” sempre sigui molt més evident que la part positiva, i és que ja se sap, no valores el que tens fins que ho perds. Encara recordo als amics de la Universitat com els hi va costar adaptar-se a la contaminació acústica  de la gran ciutat, sobre tot venint de l’ambient sonor del món rural. Seguidament, us explicarem la  importància que poden arribar a tenir les freqüències dels sorolls i dels sons,i la relació amb el nostre cervell i amb el benestar del nostre cos.

Quantes vegades anem per la gran ciutat i no som conscients de la gran quantitat de sorolls que impacten en el nostre cervell i cos: motors de cotxes, “música de cotxes” a altíssim volum amb les finestres baixades, motors de motos, d’autobusos, clàxons , metros, ferrocarrils, avions (si viviu aprop d’un aeroport), clients de bars que estan en terrasses i no respecten el descans dels veïns, obres al mig dels carrers…De que estem parlant ? estem parlant de contaminació acústica, de sorolls, de freqüències, volums… Oi que és fàcil veure aquesta part del “revers tenebrós”?  És de sentit comú que perjudiquen la nostra salut auditiva, mental  i física, ens poden estressar, ens poden perjudicar en la qualitat del son i derivar en asietat i estrès (mireu l’experiment del Dr. Estivill).

Un informe de la Organización Mundial de la Salut (OMS), considera els70 dB (a), com el límit superior desitjable. Segons estudis de la Unió Europea (2005): «80 millons de persones estan exposades diariament a nivells de soroll ambiental superiors a 65 dB_{a} i altres170 millons, ho estàn a nivells entre 55-65 dB_{a}».

Zero dB es considera el punt en el qual una persona comença a escoltar el so. Un murmur suau a 1 metre és igual a 30 dBA, una autopista amb densitat de trànsit a 1 km i mig és al voltant de 80 dBA, i una serra mecànica pot arribar a 110 dBA o més a la distància operativa. L’exposició breu a nivells de soroll superiors a 120 dBA sense protecció auditiva poden fins i tot causar dolor físic.

Us deixo un enllaç a una web de la Generalitat de Catalunya sobre Contaminació Acústica:

Video del programa Espai Terra sobre Soroll i Salut – http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/Espai-Terra–dijous-26-dabril/video/4070230/

Link a un interessant article del Diari Ara sobre Soroll i Salut

Us donem les freqüències de les notes musicals de l’escala natural:

Do 260,7 Hz – Re 293,3 Hz – Mi 330,0 Hz – Fa 347,7 Hz – Sol 391,1 Hz – La 440,0 Hz – Si 495,0 Hz – Do 521,5 Hz

Segons l’activitat mental podem trobar 5 tipus d’ona amb diferents freqüències:

Delta 1-4 Hz Son profund

Theta  4-8  Hz Profunda relaxació

Alfa  8-13  Hz Relaxació lleugera

Beta 11-30 Hz Activitat normal i estats d’alerta

Gamma 30-40 Activitat cerebral complexa

Les ones Alfa són les que apareixen quan tanquem els ulls durant una estona per a descansar (per exemple, al tren) i també es manifesten durant estats de meditació.

Les ones Theta es dónen durant les fases 1 i 2 del són, que és el moment de transició de l’estat de vigília (ones Beta Alfa) cap el son profund (ones Delta).

Els bols de quars emeten unes freqüències similars a les ones alfa, lligats a estats de meditació i relaxació profunda, el seu so ens indueix a aquest estat, obviament podem acompanyar aquesta escolta amb una relaxació muscular progressiva.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *