Al ritme del cervell, amb el neuròleg Gottfried Schlaug

Gottfried Schlaug és Director del Laboratori de Música i Neuroimatge, Laboratori de recuperació d’accidents cerebrovasculars i cap de la Divisió de Malalties cerebrovasculars. Professor Associat de Neurologia, Beth Israel Deaconess Medical Center i de la Harvard Medical School, parla sobre “El poder del cant”.

Quines peculiaritats té el fet de cantar ? és un comportament especialitzat que integra tant informació sensorio-motriu com informació auditiva, comparteix i alhora es distingeix del fet de parlar. És una conducta que ja es manifesta a la infantesa i que amb assaig podem millorar. Cantar i tocar música durant molt de temps canvia funcions de xarxes neuronals i estructures cerebrals.

Cantar o altres formes de música són terapèutiques ? Gottfried Schlaug conclou que:

L’ estimulació auditiva rítmica millora la iniciació i la marxa en pacients amb Parkinson.

Cantar millora el tartamudeig.

La teràpia d’entonació melòdica millora el rendiment i la fluïdesa verbal en pacients amb afàsia no fluent.

La música millora les habilitats fonètiques en nens amb dislèxia.

Podem trobar resultats a la llarga, de millora de la parla degut a canvis estructurals en el cervell, concretament en àrees fronto temporals.

La teràpia de cant que inclou una activitat motriu amb la mà involucra una xarxa neuronal front-temporal dreta i millora les habilitats comunicatives  en malalts amn afàsia no fluent i formes no verbals d’autisme.

Hem de destacar la importància de les tècniques de neuroimatge que existeixen avui en dia i que permeten realitzar tots aquests estudis a nivell neuronal.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *