Curar amb música: el regal d’Apol·lo

La mitologia grega ens presenta Apol·lo com a déu de la llum i el Sol, la veritat, la medicina, la curació i la música. Així els antics grecs (igual que d’altres cultures ancestrals) d’una manera o altra ja intuïen que la música té un component terapèutic que ens fa sentir bé en escoltar-la, ballar-la o tocar-la.

Doncs bé, el passat dijous, el neuròleg alemany Dr. Eckart Altenmüller en va exposar algunes claus a la seva conferència dintre el cicle “La música y su impacto en el cuerpo”, patrocinat per Cosmo Caixa.

El Dr. Altenmüller ha treballat amb pacients que han patit lesions cerebrals (del tipus  hemorràgia o ictus) que els ha afectat la motricitat. La seva recerca ha constat de proporcionar un “entrenament” de 15 sessions de 30 minuts en el què el grup experimental havia d’aprendre melodies amb el piano. Els resultats mostren que aquest grup (en comparació amb el grup control, que no havia rebut entrenament) establia multitut de noves connexions o circuits neuronals en finalitzar les 15 sessions.

Com ja hem comentat en anteriors posts, el cervell està dotat de gran plasticitat o flexibilitat, cosa que fa que s’adapti ràpidament a noves circumstàncies. Per tant, la importància dels resultats de la recerca del Dr. Altenmüller rau en què mostra que la música és una via més ràpida per a “refer” o crear altres vies entre les neurones i, per tant, facilita la recuperació de lesions.

A més, en exercicis de memòria de treball, memòria motriu i aprenentatge verbal, els resultats mostren que havent escoltat música prèviament a la tasca hi ha un millora en el rendiment (en relació al grup que realitza les mateixes tasques sense escoltar música).

També va comentar que estudiar música sembla ser un element molt positiu quant a la prevenció de demències, donat que quan aprenem a tocar un instrument establim noves connexions neuronals, agilitzem el flux d’informació-processament-resposta i augmentem la capacitat de realitzar vàries tasques a l’hora (per exemple, comptar mentre coordinem les mans quan toquem un instrument).

És important, però, remarcar que cal treballar sempre des de peces musicals que ens evoquin bons records i ens transmetin estats d’ànim positius.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *