Substitució lírica i beneficis psicològics

L’altre dia estava veient el documental Wings for Wheels d’en Bruce Springsteen sobre l’el.laboració, gravació i periple del seu llegendari disc Born to Run, i en Bruce deia  que en les lletres de les cançons sempre acabes parlant de tú mateix, d’una manera o altra, i que en aquest disc un dels sentiments imperants era l’anhel d’escapar, pels que ho volgueu veure i en sigueu seguidors parla de la cançó Tenth Avenue Freezze Out

A les sessions de musicoteràpia un dels exercicis que proposem molt sovint als nostres usuaris és el de la Substitució Lírica, un exercici que consisteix en canviar la lletra d’una cançó, sempre preferiblement una cançó que a l’usuari li agradi, per una lletra que l’usuari crea seguint les indicacions del musicoterapeuta, sempre sent conscient que busquem uns objectius terapèutics.

Arribats a aquest punt hem de saber quins beneficis psicològics podem trobar en el fet de crear una nova lletra d’una cançó que ens agrada. Segons un estudi de James W. Pennebaker professor de la Universitat de Texas, els beneficis  a curt termini immediats de l’escriptura expressiva són:

Catarsi emocional. Ventilació de sentiments negatius.

Comfrontació d’emocions reprimides: podriem reduir l’estrés fisiològic produït per la repressió o inhibició.

Processament cognitiu: És probable que el desenvolupament d’una narrativa coherent ajudi a reorganitzar i estructurar els records traumàtics, el que ens donaria lloc a esquemes cognitius interns més adaptatius, millorant el benestar de la persona, el que en psicologia anomenem reformulació cognitiva.

L’exposició repetida: Pot implicar l’extinció de respostes emocionals negatives als records traumàtics.

Us deixem un video del psicòleg Pennebaker, autor de l’estudi que us hem mencionat , on ens parla de que han realitzat un seguiment de pacients que han viscut aconteixements traumàtics i que com teràpia els van fer escriure durant 15 min. al dia durant 3 o 4 dies sobre l’aconteixement que els havia commocionat, una de les conclusions és que van detectar formes d’escriure “saludables”, persones que utilitzaven paraules “insight” paraules de “adonar-se’n” com perquè, causa, efecte, raó, racional, … a mesura que augmentava la utilització d’aquestes paraules la seva salut millorava, també els que utilitzaven els pronoms jo, mi i meu i ell, ella, ells eren els que més milloraven de salut, ja que tenien l’habilitat de canviar la seva perspectiva, poden parlar de com es senten i poden parlar de com es senten els demés.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *