La felicitat anticipatòria, dopamina i la música

El neuròleg Robert Sapolsky ens explica que la felicitat, “resideix” no en el moment que aconseguim allò que volíem i que creiem necessari per ser feliços, sino que la felicitat “resideix” en l’anticipació de la mateixa felicitat, és a dir imaginar que succeïrà quan aconseguim allò que ens farà feliços. Eduardo Punset en el seu llibre “El viaje a la felicidad” fa una referència a aquest procés psicològic també.

Quan diem la felicitat “resideix”, simplement estem dient que s’ha comprovat que els nivells de dopamina augmenten significativament momets abans d’aconseguir  allò que tan anhelem, és a dir que som “feliços” simplement imaginant i desitjant. Encara més, s’ha comprovat en els estudis de Robert Sapolsky, que la incertesa de saber si rebràs la recompensa o no, amb aquella acció que la desencadena, encara estimulava molt més la generació de dopamina en el cervell, s’ha comprovat que si es manté la probabilitat en un 50% és la millor mitjana per estimular la secreció de dopamina. Aquest estudi podrien explicat molts temes d’adiccions sobretot en ludopaties.

Us deixem link a un estudi de la Universitat de Montreal sobre l’alliberament de dopamina mentres s’escolta música i en quines àrees cerebrals, on s’han trobat uns resultats sorprenents, relacionats amb l’anticipació del pic emocional i la correlació amb l’alliberació de dopamina en nuclis cerebrals relacionats amb el plaer.

Recordeu el post de Dan Gilbert sobre Felicitat SIntètica i Felicitat Natural i la falsa creença de la nostra societat que la felicitat sintètica és d’inferior qualitat a la felicitat natural.

0 respostes

Trackbacks i pingbacks

  1. […] Ens parla dels pics de dopamina al realitzar totes aquestes activitats musicals, recordeu el nostre post sobre dopamina i música. […]

  2. […] – Hi ha un augment  ”dopaminèrgic” abans del moment de la recompensa, us remetem al nostre post referenciant la amteixa Universitat de McGIll “La felicitat anticipatòria, dopamina i música“. […]

  3. […] de la melodia provoca sensacions plaents, recordeu el nostre article del nostre blog “La felicitat anticipatòria, dopamina i música“. L’any 2012 Zatorre va impartir una conferència per explicar com la música modela el […]

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *