Musicoteràpia i Transtorn de l’Espectre Autista

Us deixo un extracte del llibre Musicofília del neuròleg Oliver Sacks , on ens parla d’autisme síndrome d’Asperger i música com a teràpia per millorar destresses socials i llenguatge.

“Els nens autistes poden tenir dificultats específiques tant amb la parla com el reconeixement d’una paraula pronunciada (Isabelle Rapin s’ha referit a això com a agnòsia auditiva verbal) – però potser són capaçps de cantar o d’entendre el llenguatge si s’adapta a la música. Jo he rebut moltes cartes de pares parlant sobre aquest tema. Alyn Kantz, un músic va escriure:

   Quan el meu fill li van diagnosticar autisme, una de les primeres coses que vaig veure quan feia preescolar era que podia cantar cançons senceres però no podia respondre preguntes social simples cpm ara “Com et dius?”. Repetia la pregunta o simplement ens ignorava. Quana adaptava la frase a la música, deixant buits perquè ell els omplís, ràpidament començava a respondre correctament. I quan jo apagava la música, ell continuavafent respostes correctes. Això va fer que adaptéssim cada vegada més el seu desenvolupament del llenguatge a l’aprenentatge de la música, amb els mateixos resultats positius.

Kantz continuava explicant la idea d’un currículum basat en el cant per als infants amb deficiències lingüístiques, que ara s’utilitza en nombroses institucions.

Igualment, Melanie Mirvis, una terapeuta britànica de la parla i el llenguatge, em va escriure:

     Estava treballant amb un nen molt musical amb autisme, que tenia típiques dificultats amb el llenguatge; específicament va trigar molt de temps a “processar” el llenguatge i després les preguntes s’havien de repetir diverses vegadesabans que ell donés una resposta verbal. No obstant això, em vaig adonar que quan li feia una pregunta cantant, ell em podia fer una resposta, cantant immediatament.

      Una altra mare, Tracy King, em va escriure sobre el seu fill, en Sean (que araté 21 anys), i que té la síndrome d’Asperger. La teràpia més profundament efectiva de la seva vida ha estat la música. L’ha omplert de propòsit i ha escurçat els buits socials que per a ell han estat tan difícils de superar. Utilitzant la guitarra i el cant com una manera de connectar amb els altres.”

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *