Entrades

Taller de Reactable al Centre d’Estudis Musicals María Grever

Seguint la premisa de formació constant i permanent mestratge del nostre centre d’estudis musicals María Grever, al Casal d’Estiu 2012 els alumnes van poder experienciar una aproximació al Reactable, a través de l’App que hi ha per iPads. Sens dubte és una altra manera d’estimulació cognitiva, i una manera de treballar atenció, memòria, coordinació i fomentar la creativitat através d’una nova eina.

Recordeu el nostre post d’ahir on explicàvem la nostra trobada de divendres passat amb el seu inventor en Sergi Jordà.

Com veureu el projecte va resultar molt engrescador.

Gràcies benvolguts alumnes.

[youtube=http://youtu.be/2zIC6o9EIlg]

CEM María Grever i l’Instiut Català de Musicoteràpia al Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra

Divendres passat vàrem tenir la sort i el privilegi, juntament amb Nuri Escudé, directora de l’Institut Català de Musicoteràpia, de visitar el Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra on ens varen atendre meravellosament i amb molta simpatia Sebastián Mealla i Sergi Jordà, inventor del Reactable.

Reactable

Sebastián Mealla, Sergi Jordà, Andrea Valverde, Joan Capafons, Nuri Escudé i Ernesto Briceño. / Foto: La nostra benvolguda i imprescindible Coordinadora Ana Fernández.

En Sergi i en Sebastián ens van explicar de primera mà en que consistirà exactament el Music Hack Day inclòs a la programació del Sónar 2013.

L’equip del MTG investiga com reaccionem a la música a partir de mesures fisiològiques com ara la resposta electrogalvànica, la freqüència cardíaca, la pressió arterial, la temperatura corporal, així com l’enregistrament d’EEG (electroencefalografies). L’objectiu és poder donar biofeedback a l’usuari, partint d’aquestes variables mesurades, fent un efecte “mirall”: per exemple, si ens dónen la mesura de les nostres polsacions quan experimentem estats d’ansietat, ens ajudarà a prendre’n consciència i, per tant, a exercir un major control sobre aquestes.

El MTG va ser creat l’any 1994 pel seu actual director, el professor Xavier Serra, i des de llavors ha estat molt actiu tant a nivell nacional com internacional en activitats de formació, recerca i disseminació relacionades amb la tecnologia musical.

El Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona, integrat dins del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, està especialitzat en les tecnologies digitals relacionades amb el so i la música. Amb més de 40 investigadors provinents d’àmbits diferents i complementaris, el MTG fa recerca en temes com el processament d’àudio; la descripció del so i la música; les interfícies musicals; les xarxes socials al voltant del so i la música; i la modelització de la interpretació musical. El MTG combina competències en disciplines d’enginyeria com el Processament de Senyal, l’Aprenentatge Automàtic, i la Interacció Home Màquina amb metodologies interdisciplinàries provinents d’altres àmbits.

El MTG vol contribuir a la millora de les tecnologies de la informació i les comunicacions relacionades amb el so i la música, duent a terme una recerca competitiva a nivell internacional i alhora transferint els seus resultats a la societat. Per això el MTG busca un balanç entre la recerca bàsica i la aplicada, i al mateix temps promou aproximacions interdisciplinàries que incorporen coneixements provinents de disciplines tant científiques/tecnològiques com humanístiques/artístiques.

Es busquen neurocientífics, músics i hackers pel Neuro-Music Hack Day al Sónar 2013

Què faries si poguessis connectar les ones cerebrals amb la música?

Aquest és el repte del Neuro-Music Hack Day Neuro-Music Hack Day (neuro-MHD), una incubadora de neurociència i música que es celebrarà el dies 13 i 14 de juny, en el marc del Music Hack Day (MHD), i que forma part de la programació professional del Festival Sónar de Barcelona (Sónar + D) que tindrà lloc el 13, 14 i 15 de juny, i té com a objectiu generar aplicacions tecnològiques i projectes viables, preferiblement d’interès empresarial.

El MHD és una sessió hacker de 24 hores en què els participants conceptualitzen, creen i presenten els seus projectes relacionats amb les tecnologies musicals: programari, aplicacions de mòbils, maquinari, obres artístiques, desenvolupament de pàgines web … En els últims tres anys el MHD es ha consolidat com una plataforma internacional per donar visibilitat a la creativitat musical pròpia de la comunitat tecnològica.

Nascut a Londres, aquest esdeveniment ha viatjat per ciutats de tot el món i avui dia d’avui compta amb el suport de més de 120 companyies musicals i tecnològiques, i suma més de 2.000 participants i centenars de hacks creats.

Aquest any i gràcies al suport del projecte europeu KiiCS (acrònim de Knowledge Incubation in Innovation and Creation for Science) l’esdeveniment inclou un apartat especial dedicat a la neurociència: el neuro-MHD. En ell es proveirà als participants d’eines i interfícies d’aplicacions de programació (API per les seves sigles en anglès) per incentivar la creació de noves aplicacions que uneixin música i neurociència.
A més, el dimecres 12 de juny s’oferirà als inscrits en el neuro-MHD un taller introductori a aquestes tecnologies que inclouen BCIs (Brain Computer Interface), Enobio i altres sensors de senyals fisiològics com la tensió aretrial, el ritme cardíac, la respiració o la transpiració de la pell. Sebastián Mealla investigador del MGT comenta que “ens podem plantejar com ens sentim, com t’afecta una cançó determinada, o com pots fer servir difrents estats del cervell per realitzar creacions musicals

Aquesta iniciativa està liderada pel Music Technology Group (MTG) en col.laboració amb l’Observatori de Comunicació Científica (OCC), ambdós de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i compta amb el suport del grup d’investigació Synthetic, Perceptive, Emotive and Cognitive Systems (SPECS), també de la UPF i de l’empresa Starlab Barcelona SL.

Call neuro-Music Hack Day

***Dates importants***
Període d’inscripció: 15 d’abril a de 15 maig de 2013.
Taller Neuro-MHD: dimecres 12 de juny de 2013
Barcelona MHD: 13 i 14 de juny de 2013