Anàlisis i substitució lírica, musicoteràpia en comunitats terapèutiques

En l’àmbit de la musicoteràpia en comunitat terapèutica i concretament en persones rehabilitant-se de l’abús de substàncies tòxiques, on varem estar treballant la  la peça col.lectiva i solidària Ay Haití !, el Raül explica als assistents de la sessió de musicoteràpia que se’n va enrecordar d’ells escoltant aquesta peça el dia després de la Festa de Nadal del mateix centre del 2015. Una vegada feta la introducció de la sessió als 20 usuaris, varem projectar la lírica i el videoclip a una paret on prenia una dimensió perceptual visual força considerable, parlarem dels beneficis de fer servir el projector en una aula col.lectiva i de la percepció purimodal tant de la imatge del so. També parlarem de la tímbrica i del ritme armònic de la peça.

Cada usuari llegeix en veu alta una estrofa de cada cantant que participa en aquesta peça i els demés l’escolten.

Parlem de les metàfores i del missatge d’esperança que hi ha a la peça.

Anàlisis líric – cada usuari destaca la frase que més li agrada.

L’estrebet de la peça el treballem subtituint Haití amb el nom propi de cada usuari, a cada usuari se li reconeix i es valora la seva portació al grup i la seva creativitat, mai qüestionem l’estètica i si ajudem a fer l’encaix rítmic dins la música.

Per la setmana vinent oferim la tasca voluntària de substituir la lletra de la peça, llibertat total.

Arribats a aquest punt hem de saber quins beneficis psicològics podem trobar en el fet de crear una nova lletra d’una cançó que ens agrada, bé en aquest cas era una proposta del psicòleg Raül Hernández. Segons un estudi de James W. Pennebaker professor de la Universitat de Texas, els beneficis  a curt termini immediats de l’escriptura expressiva són:

– Catarsi emocional: Drenatge i ventilació de sentiments negatius.

– Comfrontació d’emocions reprimides: podriem reduir l’estrés fisiològic produït per la repressió o inhibició.

– Processament cognitiu: És probable que el desenvolupament d’una narrativa coherent ajudi a reorganitzar i estructurar els records traumàtics, el que ens donaria lloc a esquemes cognitius interns més adaptatius, millorant el benestar de la persona, el que en psicologia anomenem reformulació cognitiva.

– L’exposició repetida: Pot implicar l’extinció de respostes emocionals negatives als records traumàtics.

Quins avantatges ens ofereix un projector en una classe col.lectiva ? Un dels que més hauríem de tenir en compte és el de fomentar la creativitat col.lectiva i que podem compartir amb els demés. O sigui com terapeutes hem de fomentar una dinàmica de grup positiva. Us deixo un ifogràfic sobre beneficis de l’ús del projector a l’aula:

Si penseu que no varem tenir en compte el fet del tipus de lletra i al dimensió de la lletra en la lectura col.lectiva de la peça us equivoqueu,  i és per això que us deixo aquest video sobre Kevin Larson, que treballa a Microsoft i perquè tingueu en compte que al projectar una lletra és important el tipus de font i la seva mida.

Kevin Larson: The Art and Science of Reading from Nerd Nite Seattle on Vimeo.

També voldríem destacar tots els altres components de la peça: la pulsació, la tímbrica i el ritme armònic, si feu l’escolta entendreu el perquè de l’elecció, en aquest post no en parlarem ja que varem focalitzar la sessió en parlar de la lírica i que els usuaris se “la féssin seva“.

 

https://www.facebook.com/MezclandoporHaiti

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *